dilluns, 10 de novembre del 2008

Un altre dia de dol

Hi ha notícies que no ens deixen indiferents, o almenys no ens hi han de deixar. En aquesta presentació pretenem això, que res us deixi indiferents, que les injustícies siguin explicades perquè no es repeteixin.
Us adonareu que les protagonistes són dones, no de la nostra cultura però dones, és a dir, ésser inferiors en moltes cultures.
Potser hem portat el missatge a l'últim extrem i pensem que aquí no passen coses com aquestes. Potser no; però no podem pas estar contents com a gínjols perquè aquí també passen coses, i de les grosses.
Per què no expliqueu què en penseu de la situació de la dona al nostre món i als altres móns? Podríeu caracteritzar les dones que apareixen a Mirall trencat?

Amb Ulls de Dona
View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: feminicidi)

8 comentaris:

Patricia ha dit...

Caracterització de les dones de mirall trencat:
Teresa: Una dona molt forta i decidida, amb les idees molt clares. Tenia molt clar el que calia fer , com i quan, no necessitava ajuda. Sobretot al principi de la novel•la. Parlem d’una dona de nivell social baix encara que gràcies a la seva bellesa i intel•ligència va poder aconseguir ser una dona rica i poderosa. Però al llarg de la novel•la va perdent la seva fortalesa ja que va guanyant anys i també té molts disgustos, com la pèrdua de els seus familiars: marit i nets. D’acord amb el punt de vista Teresa Goday és així per que la seva vida no era gens fàcil però havia de continuar endavant.
Sofia: La filla de Teresa, una dona forta com la seva mare, que trobo que el paper més important que realitza el casa és el d controlar. Una dona diferent a la resta perquè era com si diguessin la que portava els pantalons en la seva parella. Que encara que no ho sembli s’assabenta de tot el que passa al seu voltant. La descriuria com malèvola, calculadora, controladora i freda. Que no es deixa enganyar per els altres i que també té molt clar el que vol i com ho vol. D’acord amb el meu punt de vista és d’aquesta manera per que era molt difícil conviure amb als enganys del seu propi marit d’alguna manera havia de sortir endavant.
L’Armanda: La cuinera de la casa, una dona humil i recatada, molt dolça amb els nens i amb tots els altres familiars i persones que conviuen a la casa, menys amb la Sofia (ja que no la pot suportar per el fet de ser la muller de l’home al que estima, Eladi Farriols). No pot demostrar que l’odia perquè “només” és una minyona, cosa que demostra una actitud de respecte i compliment encara que només sigui per el fet de ser inferior socialment que els membres de la família i també perquè el seu paper dintre de la casa és el de complir les obligacions. Preocupada per tots i sempre pensa en els altres abans de pensar en ella mateixa, cosa que demostra que és una dona familiar i massa bona.
Les criades: Dones submises per el simple fet de no poder demostrar el seu veritable comportament, ja que són criades i de l’únic que es podien preocupar es de complir la seva obligació.

joel ha dit...

Caracterització de les dones de mirall trencat:

Teresa Goday: és la cap de familia. És una dona que lluita pera conseguir el que vol. És una dona que posseeix una certa bellesa però amb un aspecte frágil. S’ha buscat la vida per tenir una abundancia material (diners). És una mica egoísta i orgullosa. Li agrada cridar la atenció per la seva forma de vestir i per les joies que duu. A mesura que va passant la novel•la, va creixent com a persona, es converteix en una dona forta. Quan es fa gran, es tanca a la seva habitació perquè va perdent la seva bellesa i no vol mostrar la seva aparença. Mort per una malaltia.

Sofia Valldaura: filla de Teresa Goday i Salador Valldaura. Té una relació molt estreta amb el seu pare, se l’estima moltíssim. És una nena una mica malcriada i consentida per culpa del seu pare. La seva mare no li feia gaire cas. És freda, distant i esquerpa. No és sociable, tot el contrari que la seva mare. No perdona mai res. Accepta a la Maria a casa seva, però només per recordar a l'Eladi el que va fer. Per recordar-li la Pilar, una dona que mai més tindrà ni veurà. És cruel amb la gent. No es gens ostentosa, tot el contrari que la seva mare. No porta joies i no li agrada cridar l’atenció. Marxa de casa per tenir una nova vida a un altre lloc, per oblidar el passat.
Maria: És la filla que l'Eladi va tenir amb una de les seves amants, la Pilar. És molt bella Té una relació molt estreta amb el seu germà Ramon, sempre van junts, ho fan tot junts. S'acaben enamorant. La Maria és més madura del que hauria de ser-ho a la seva edat. Sembla una adulta quan és només una nena. La Maria es suïcida quan en Ramon marxa.
Armanda: És una de les minyones de la casa, concretament se’n cuida de la cuina. És la que se sent més estimada per la gent de la casa perquè ha viscut allà desde petita. La seva vida és servir els Valldaura. Estima a tothom i es preocupa per tothom. És molt sociable encara que ella se’n cuida de la seva feina i no es posa en llocs que no li pertoquen. Treballarà com a cuinera fins que al cap del temps serà la nova dona de les claus. Serà la minyona de la Teresa. Tindrà cura d’ella fins a la seva mort.
Resta de minyones: Fan la seva feina tot i estar en una família que passa de tot. Es preocupen a fer la feina ben feta i prou.

rocio ha dit...

Caracterització de les dones de Mirall Trencat:

Teresa Goday: és una de les dones més importants d’aquests llibre, es una dona que no te por a res i k es mol forta!!
Li agradava molt anar plena de joies. Era una dona molt ben plantada, que anes on anes, tothom quedava bocabadat de la seva bellesa. Poc a poc es va anar fent gran i perdent la seva bellesa i la seva alegria ja k s’havia mort dos nets seus, i el seu marit. Al cap de molt de temps Teresa es torba malament y li donava igual morir, i al final fa morir.

Sofia: era la filla de Teresa Goday, era tambe una noia molt bonica, i mort forta, com s’ha mare, pero era antipatica i freda, molt freda, també molt cparixosa peroque la van tenir molt consentida, ya que va ser l’unica filla de la casa. Sofia era una dona molt dificil de pendre-li el pel.. També el seu marit Eladi havia estat posant-li les banyes amb la Armanda (cuinera de la casa).

Armanda: era la cuinera de la casa, i la qual s’havia embolicat amb el senyor de la casa, Eladi. Ella havia estat en aquella casa desde que era molt petit, pero això estimava molt a tothom i thotom a ella, sobretot la Teresa, que quan va morir, la possar en el testament diguent-li que aquella casa viuria per smepre la Armanda. Armanda quan la Sofia va marchar cap a França amb una de les criades que quedaven, ella es va quedar sola en aquella casa, perque deia k si tenia que morir, moriria en aquella casa.

Maria: filla de l’Eladi Farriols, pero no de la Sofia, perque la Maria va ser fruit de una de les nits de locura de l’Eladi amb una dona anomenada Pilar. Maria es portava molt bé amvb el Ramon. Pero quan el seu germà Ramon va marxar de casa, la Maria es va tornar boja perque el necesitava, i al cap del temps la van trobar morta.

Les criades: eren les que s’encarregaven de cuidar els nens, de netejar, de fer el menjar i també quan la Teresa es va fer gran de cuidar-la. Y quan es creien que anava a venir una guerra van marchar dient que s’anaven als hospitals a donar sang.

Vanesa ha dit...

Caracterització de les dones de Mirall Trencat:
Teresa: és un personatge important en el llibre, ja que és una dona que passa de no tenir res a tenir-ho tot, és a dir, de viure en un barri pobre a casar-se amb homes molt rics. És una dona forta i bonica, capaç de superar qualsevol casa que se li posi al davant seu. Però després de mots anys, quan tenia una filla i nets, veu com les persones que estimava anaven desapareixent i acabà estirada en el seu llit ja que no és podia moure i aquesta força i bellesa que tenia va desaparèixer.

Sofia: era la filla de Teresa i al igual que la seva mare ella també era molt bonica. Ella estimava més al seu pare que a la seva mare, ja que el seu pare li donava tot allò que volia. Era molt diferent a la seva mare, no era tant amable. L’home amb qui es va casar no l’estimava gaire i ell li posava les banyes amb les criades de la casa, encara i així, Sofia i el seu marit Eladi van tenir dos fills, i també va quedar-se a viure una altre nena, aquesta filla d’Eladi i d’una altre dona.

Maria: era la filla d’Eladi i d’una altre dona, la nena es quedà a viure amb el seu pare, però la Sofia no l’estimava. A la Maria li agrada estar amb en Ramon, aquest fill de Sofia i Eladi. Però desprès d’uns anys, quan Ramon va saber que no era germana seva, va anar-se’n de casa i Maria boja va pujar a la teulada, es va caure i va morir.

Armanda: era la cuinera de la família però es sentia una més de la família perquè havia estat servint durant molts anys. Era una dona molt atenta amb tots, però amb la Sofia no, ja que l’Armanda estimava al marit de la Sofia, i no podia suportar com es tractaven entre ells


Altres criades: cadascuna s’encarregà de la seva feina, i preocupar-se per la Sr. Teresa per si necessitava alguna cosa ja que per ella mateixa no es podia moure.

gerardo ha dit...

ABEL PEREZ ha dit...
Característiques de les dones de mirall trencat:
Teresa: És una dona que evoluciona al llarg de la novel.la de forma economica, ja que acaba formant una gran família rica, i també es la més important. És una dona que es casa amb Salvador Valldaura que sap tenir les idees clares i no es deixa intimidar fàcilment.
Des del principi del llibre demostra una fortaleza mental i perspicaç. En el primer capítol ajuda al seu fill amb els diners del seu primer marit ric. A mesura que pasen els anys s'adona que es va fent gran mentre que la seva família va creixent amb el naixement de la seva filla i dels seus nens. Ella mort trite perque alguns dels membres de la seva família van morir per diverses causes.

Sofia: Filla de Teresa i Salvador Valldaura, aquet personatge demostra un gran caràcter i es orgullosa perquè a la segona part acomiada a una minyona sense motiu perquè no nessecita el seu servei. Demostra un comportament de superioritat. A mesura que avança el llibre es casa amb L'Eladi i tenen tres fills.

Armanda: Serveix als Valldaura com cuinera. Li agraden els fills de la Sofia, es amables amb ells i els cuida amb molt d'amor. Demostra que una persona dòcil.
La Sofia no la soportava perquè va festejar amb l'Eladi. Li tenia apreci a tota la família.

Les minyones:Serveixen a la família Valldaura, en aquella època les dones d' un nivell economic baix, servien a les families més riques.
Una vegada entraven al servei d' una casa els senyors de la casa podien fer amb elles el que volguessin. Un cla simptoma es demostra en que l'Eladi abusa d'una de elles i ella no hi pot fer res ja que el seu contracta dura fins que el senyor de la casa vulgui.

gerardo ha dit...

Caracteristiques de les dones de mirall trancat:
Teresa: És un personatge que va evolucionant durant tota la novel·la. Al pricipi es de classe baixa però amb molta abilitat consegueix ser un dona de classe alta, portant una doble vida ja que te un fill, això la descriu com una persona que sap el que vol fer. Li agrada ser el centre d'atenció a tots els llocs i més quan portava joies . Quant realment se'n adona de que ja no és la senyora que era abans i perd les cames ja no evolucionarà més. La Teresa s'ha mort en vida, i viurà triste, ja que es la mujer que ve veure morir a molts dels seus familiars. És modesta amb les persones de la casa. És un mujer vital i sofisticada. També va evolucionar físicament avans era molt bonica, molt guapa i molt atractiva fins que es va casa amb el senyor Valldaura. Mentre passava el temps ella s'anava posant me vella. Tenia els ulls vellutats i un riure encomanadís.

Sofia : La Sofia serà un dona de las quals va sobreviurà al final de la destrucció familiar, això significa que era una dona forta i amb molt caracter. És un dona capaç de començar de nou, però sense oblidar. Va ser una nena molt consentida per el seu pare (Valldaura), la seva mare no se l'estima com ella espera. No és un dona molt humil com la seva mare ja que ella es ja de classe alta i es algo que es veura en els seus actes. És una persona molt possessiva de les seves coses. Ella es una dona de cor sec, no deixa que els seus sentiment ni les seves emocions la dominin. També era molt elegant. Va casar-se amb un noi enomenat Eladi va tindre dos fills amb ella, però aquet home la traïa amb les minyones.

Maria: Era filla de Pilar, una dona que va tenir relació amb el seu pare l'Eladi. L'Eladi va trair la seva dona i amb Pilar va tenir a Maria. És una noia molt bonica, intel·ligent i ben dotada, amb les orelles fines, però no li agradava estudiar.Una noia jove, activa i cruel com el seu germà Ramón. Quant era petita, va veure com el seu germà petit Jaume mor .Volia imitar en tot a la seva madrastra Sofia. Maria és una noia molt bonica, amb uns cabells llargs com la seva mare Pilar, de petits ella i en Ramon van tenir una infància més aviat d'adults. Maria es va suïcidar quan sap que el seu gran amor es el seu germà, ja que ells es pensen que no són familiars. Serà una mort d'amor, va morir clavada al llorer, un arbre que simbolitza la seva mort i en la seva memòria, el seu pare farà fer una llosa, la situarà sota del llorer. Això farà que pugui viure eternament com un fantasma.

Armanda : l'Armanda és una dona de classe baixa ja que feia de cuinera a casa dels Valldaura. dolsç amb els nens de la casa, serà la que sabrà tots els secrets de la família, i la que protegirà la casa fins al final. L' Armanda estava enamorada de l'Eladi, van mantenir relacions amb ell amb el consentiment de la seva esposa però un cop l'Armanda es comenci a envellir serà abandonada. Ella i Sofia no tenien bona relació. És una dona senzilla que no té res mes que la seva feina a la casa. Treballarà com a cuinera fins que al cap del temps, serà la minyona de la Teresa la qual la farà tornar més bondadosa estan al seu costat i tenint cura d'ella.


Bàrbara: Violinista que coneix a Salvador Valldaura a Viena, no li agradava el mirall i li agradava molt el calor violeta, per això el senyor Salvador Valldaura li regala unes violetes. Una dona una mica estranya, tendra, bonica i amable. Es va suïcidar tirant-se a un canal.

tamara ha dit...

Caracterització de les dones de mirall trencat:

Teresa Godoy: Es el paper mes significatiu i important de tot el llibre, molt important ja que surt a les tres generacions i fa de nexe unes amb les altres.
Teresa és una dona molt elegant, molt sofisticada i una mica orgullosa, ja que sempre vol aparentar ,amb els seus vestits elegants i sempre plena de joies, davant dels empelats o de la gent de fora.Teresa es una dona que viu moltes experiències i amb el pas del temps s’aïlla de tots, esta sempre a la seva habitació.Un altre raó per la qual es tanca es per que ja es veu gran, i ella vol viure del record i de la seva juventud, no pot afrontar que ja no es aquella jove bonica que tothom estimava.A més es casa amb homes económicament estables pero ella te una altra mena de estimació.

Sofia: Ella era Filla de Teresa encara que sempre ha tingut més estimació pel seu pare. És una noia malcriada i al pas del temps una dona una pica, diferent, a més és uan dona freda, poc sociable, y no pot perdonar res.
Sofia vesteix amb colors foscos i amb poques joies.Al final del libre, uan vegada sola decideix marxar cap a l’estranger per començar una nova vida, allí es casà i tornà a enviudar.

Maria: Maria va ser la filla que va tenir l’Eladi fora del matrimoni amb la seva amant Pilar, abans de casar-se amb la Sofia.Té una molt bona relació amb el seu germà Ramon, sempre van junts, ho fan tot junts i s’allunyaven del seu germà Jaime.Al final s'acaben enamorant.La Maria és més madura del que hauria de ser-ho a la seva edat. Sembla una adulta quan és només una nena..Maria escolta, per darrere d'una porta, que en Ramon és germà seu de debò,i que ella és filla de l'Eladi.La Maria es suïcida quan en Ramon marxa.

Armanda:Ella era l’encarregada de la cuina, la seva tieta la va portar a aquella casa quan només tenia 16 anys.És una part important en aquesta història ja qu dona molta informació i està en molt moments importants de la familia. Ella viu per servir als Valldaura ja que es considera part de la familia, a més estava enamorada de l’Eladi. Armanda te una gran estimació per Maria, perque les dos són en aquella casa desde petites, a més ella saps que la Maria es filla de l’Eladi pels gestos i algunes conductes.
Armanda es l’única persona que sent la presència de la Maria una vegada morta i també es la persona que trenca el mirall i on veo la història de la familia Valldaura.

Criades: Dones encarregades del benestar de la familia, sempre eren dones boniques pel fet de que la Sofia les agafava així per a que el seu marit les veiés.

Unknown ha dit...

Encara que no conegui a grans mides quina és la situació de la dona a altres països, m’atreveixo a dir per el que sé que a molts països les dones viuen una injustícia enorme. Com per exemple els àrabs. Em sembla vergonyós que una cultura tracti com a inferiors al sexe femení perquè sí. Per molt que intenti trobar-hi cap sentit, no el se trobar. Per altra banda, avui en dia no hem de marxar d’Espanya per a veure com es tracta a la dona amb inferioritat, cada dos per tres veiem com dones han sigut i estan sent maltractades per els seus marits. Malauradament això ens fa veure que no som una civilització tan liberal ni que veiem a la dona tan igual als homes socialment.
Respecte a la caracterització de les dones principals de mirall trencat tenim:
Armanda: Era la cuinera de la casa, una dona humil i la que portava més anys fent de servei a la casa. Va tindre un rotllet amb l’Eladi i ella es va quedar penjada d’ell, cosa que fa que la Sofia no li caigui bé. Amb la resta de la gent de la casa era bona.
Teresa: Era el personatge que veiem des del principi del llibre. Va aconseguir ser rica al casar-se. Durant tota l’obra veiem com va envellint i com va perdent a tots els sers estimats.
Sofia: Era la filla de la Teresa. Una dona molt guapa i de idees clares que era l’esposa de l’Eladi al qual el va enganyar amb altres homes (encara que l’Eladi també ho feia). No es presenta al llibre como una dona simpàtica sinó més bé és una dona molt seria.
Les criades (sense contar l’Armanda): La majoria eren noies joves i simpàtiques que feien la seva feina i prou.. durant el llibre no hi ha gaires moments importants de debò en el que surtin elles.